Nevarat kontrolēt savu tieksmi pēc saldumiem? Lūk, pasaulē atzīta zinātnieka padoms, kas var palīdzēt novērst sliktāko.
Ja cenšaties kontrolēt savu svaru, bet reizēm alkstat pēc kārumiem, pastāv triks, kā izvairīties no iespējamiem liekajiem kilogramiem, ko var izraisīt saldie našķi.
Katras ēdienreizes laikā sāciet ar šķiedrvielām bagātu pārtikas produktu, galvenokārt dārzeņu, apēšanu. Pēc tam apēdiet olbaltumvielām bagātu ēdienu, piemēram, gaļu, zivis, olas vai nesaldinātus piena produktus. Tagad ir pienācis laiks taukiem, un beigās jāatstāj ar ogļhidrātiem bagāti miltu izstrādājumi un cukuroti pārtikas produkti.
Šis triks ir ņemts no Džesijas Inčauspes jaunā pasaules bestsellera "Glikozes revolūcija", kassākotnēji tikapublicēts 2022. gada martā. Fizioterapeite, personīgā trenere un dzīvesveida konsultante Kerli Djomina, kura ir piedalījusies ICONFIT sporta pārtikas produktu izveidē, piekrita dalīties ar savu praktisko pieredzi grāmatas uzskatu piemērošanā.
Saglabājiet zemu cukura līmeni asinīs
Grāmata ir viegli saprotama, un Djomina iesaka to izlasīt ikvienam, kas interesējas par uzturu. "Autores Džesijas Inčauspes teoriju es atklāju viņas Instagram kontā pirms vairāk nekā gada, un viņas ieteikumus esmu ieviesusi savās dzīvesveida programmās," saka Djomina.
Inčauspe grāmatā skaidro, ka pēkšņas cukura līmeņa svārstības asinīs var izraisīt vairākas veselības problēmas, kas var novest pie aptaukošanās.
No ogļhidrātiem iegūtā glikoze ir mūsu organisma galvenais enerģijas avots. Organisms glikozi glikogēna veidā uzkrāj aknās un muskuļos, taču tie nevar uzglabāt neierobežotu glikozes daudzumu. Ja mēs pastāvīgi kustamies un izmantojam glikozes rezerves, tad viss ir kārtībā.
Tomēr, ja neesam ļoti aktīvi un mūsu rezerves jau ir pilnas, bet mēs turpinām ēst vairāk, organisma vienīgā iespēja ir glikozes pārpalikumu uzglabāt tauku šūnās triglicerīdu veidā - tauku šūnas paplašinās, un ķermeņa svars lēnām palielinās.
No otras puses, šķiedrvielas un olbaltumvielas palēnina ogļhidrātu uzsūkšanos. Ja tās jau atrodas gremošanas sistēmā, ogļhidrāti neiekļūst asinīs tik ātri, un cukura līmenis asinīs paaugstinās lēnāk un nesasniedz tik augstu līmeni kā tad, ja ēd tikai ogļhidrātus.
Kā ēst?
Klasiskā sistēma "uzkoda-galvenais ēdiens-dezerts", kad jūs sākat ar salātiem un beidzat ar ogļhidrātiem bagātu desertu, pilnībā atbilst Inčauspes principiem, norāda Djomina.
Kā jau minēts, ja iespējams, jāsāk ar šķiedrvielām bagātu pārtiku, tad ar olbaltumvielām bagātu pārtiku, tad ar kādu tauku avotu un visbeidzot ar ogļhidrātiem.
"Esmu izmēģinājusi šo metodi, ēdot brokastis. Bieži brokastīs gatavoju omleti. Pie tās gatavoju arī salātus no brokoļiem un citiem dārzeņiem. Vispirms ēdu salātus un tad omleti," apraksta Djomina. "Tā kā katrā ēdienreizē jāiekļauj arī ogļhidrātu avots, piemēram, maizes šķēle, es to ēdu pēdējā. Esmu novērojusi, ka šādā veidā jūtos sātīgāka un mans vēders ilgāk paliek pilns. Man ir arī mazāk tieksmes pēc ēdiena."
Tomēr Inčauspe uzsver, ka tas jādara, ja vien iespējams. Lai ievērotu šo principu, nav jēgas sadalīt hamburgeru. Šādā situācijā labāk būtu izmantot citu metodi, lai uzturētu zemu cukura līmeni asinīs.
Kūka un augļi
Pat dārzeņi, kurus ieteicams ēst pirmos no šķīvja, satur ogļhidrātus, bet tik maz, ka tie neceļ ļoti augstu cukura līmeni asinīs. Tie satur daudz vairāk šķiedrvielu, īpaši sakņu dārzeņu cietās daļas.
Tomēr pat svaigas sulas, neatkarīgi no tā, vai tā ir ābolu vai burkānu sula, nedarbojas tāpat, jo šķiedrvielas no sulas ir atdalītas.
Augļi satur daudz cukura, tāpēc Djomina iesaka tos ēst pēc pamatēdiena kā desertu, nevis kā uzkodu. Ja ēdat augļus kā uzkodu, varat pievienot olbaltumvielas un taukus, lai novērstu strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.
Un Djomina vispār neiesaka našķoties ar saldumiem starp ēdienreizēm, bet gan pēc maltītes, kā mums mācīja bērnībā.
"Ja alkstat pēc kūkas, labāk to ēst kā desertu pēc maltītes," viņa saka. Iemesls ir vienkāršs: gremošana ir aizņemta ar citu uzturvielu uzsūkšanu, un ogļhidrātiem, kas iegūti no deserta, ir mazāk spēka.